GeoPark Papuk

PAPUK UNESCO SVJETSKI GEOPARK

E-mail Ispis PDF

Organizaciju UNESCO (Organizacija ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) osnovali su Ujedinjeni narodi 16. studenog 1945. godine sa jednostavnim sloganom: „stvoriti mir u srcima ljudi“. Glavni cilj ove organizacije je promocija suradnje među narodima kroz područja obrazovanja, znanosti i kulture, a danas je 195 država članica UNESCO-a, naravno među njima i Republika Hrvatska.

U sklopu svojih postojećih programa UNESCO štiti i promovira vrijednu prirodnu te kulturnu baštinu diljem svijeta. Na plenarnoj sjednici 38. Generalne skupštine UNESCO koja se odvijala 17. studenog 2015. godine u Parizu, uspostavljen je novi Međunarodni program za geoznanosti i geoparkove, odnosno UNESCO svjetski geoparkovi. Danas postoji 120 UNESCO svjetskih geoparkova iz 33 države svijeta, a među njima se nalazi Park prirode Papuk. Papuk je prvi i zasada jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je od danas uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip.

DA, uspjeli smo! Nakon petnaest godina kontinuiranog napora, snažne suradnje i učinkovitog umrežavanja, uspijeli smo doći do ovog značajnog događaja! UNESCO Global geoparkovi su sada stvarnost! Moramo nastaviti s našim naporima prema izvrsnosti u geoparkovima, za dobrobit naše zajednice, za bolji svijet, sa vrijednostima razumijevanja, sinergije, umrežavanja, razmjene solidarnosti i suradnje. Da, radeći zajedno, MI TO MOŽEMO!

Nickolas ZourosAžurirano ( Srijeda, 16 Prosinac 2015 13:10 )  

360 panorame

Posjetite neke od najatraktivnijih lokacija u Geoparku uz pomoć ovih panorama.

Publikacije

Više o parku saznajte kroz publikacije u pdf obliku kojeg možete preuzeti s ove stranice.

Biciklističke i planinarske staze


Doživite Papuk aktivno, kroz planinarenje i biciklizam.
Predlažemo vam slijedeće ture:
Planinarske staze
Biciklističke staze